Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Αμερικάνικο σχέδιο για διαμελισμό της Τουρκίας...


Και τώρα ήρθε η ώρα νομίζω να μπούμε στο ψητό : Αμερικάνικο σχέδιο για διαμελισμό της Τουρκίας είναι πια κοινοτοπία να πούμε ότι υπάρχει μιας και έχει έντονα διαρρεύσει είτε σαν εκφοβισμός είτε ως προειδοποίηση-απειλή . Επομένως νομίζω ότι νομιμοποιούμαστε να κάνουμε μια υπόθεση εργασίας θέτοντας τα εξής ερωτήματα και επιχειρώντας τις σωστές απαντήσεις
  • Ερώτηση 1 Αν οι Αμερικανοί ενεργοποιήσουν αυτό το σενάριο , ποια είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουν; 
    • Απάντηση : Να βγάλουν την Τουρκία απ' το ΝΑΤΟ 
  • Ερώτηση 2 : Ποιος είναι ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο ; 
    • Απάντηση: Να επιτεθεί σε μέλος της συμμαχίας 
  • Ερώτηση 3 : Ποιο θα μπορούσε να ήταν αυτό το μέλος ;
    • Απάντηση : Η Ελλάδα φυσικά αν ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της επέκτασης της υφαλοκρηπίδας της στα 12 μίλια μιας και θα εφαρμόσει η Τουρκία ειλημμένη απόφαση του κοινοβουλίου της που χαρακτήρισε την συγκεκριμένη απόφαση casus belli 
  • Ερώτηση 4 : Η Ελλάδα γιατί να το κάνει ; 
    • Απάντηση :για δύο λόγους 
      • α) Επειδή της το ζήτησε η Αμερική 
      • β) Εάν όντως πετύχει ο διαμελισμός καθίσταται η κυρίαρχη δύναμη της ανατολικής Μεσογείου (ποιος στη χάρη μας . Ούτε ο Βενιζέλος δεν είχε ονειρευτεί κάτι τέτοιο )
  • Ερώτηση 5 : Αν όμως δεν πετύχει ; 
    • Απάντηση : Αυτό θα σημαίνει ότι οι Αμερικανοί μας έδωσαν "στεγνά" και θα πάθουμε ότι και στην Κύπρο . Κατάληψη νησιών απ' τους Τούρκους , ντε φάκτο κατοχή και αέναος κύκλος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων . 
  • Ερώτηση 6 : Μα οι Τούρκοι γιατί να πέσουν στην παγίδα να μας επιτεθούν και να μην κάνουν τον Κινέζο ; 
    • Απάντηση : Αν δεν μας επιτεθούν θα καταρρεύσουν σαν κράτος μιας και ο κάθε πικραμένος μειονοτικός στην Τουρκία θα αναθαρρήσει και θα τους επιτεθεί θεωρώντας ότι αυτή είναι η ποιο κατάλληλη στιγμή . Αυτήν την επίθεση θα την έχει ήδη σχεδιάσει και οργανώσει η αμερικάνικη πλευρά .
  • Ερώτηση 7 : Αυτή η πρεμούρα που τους έπιασε για λύση στο "σκοπιανό-μακεδονικό" και γρήγορη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ καθώς επίσης και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων με τους Αλβανούς έχει σχέση με το παραπάνω σενάριο ; 
    • Απάντηση : Μα και βέβαια . Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να έχει πρόσβαση σ' αυτές τις χώρες ή μάλλον να εκδιωχθεί απ' αυτές , μιας και αυτές θα είναι πλέον στο ΝΑΤΟ , ενώ αυτή όχι .
  • Ερώτηση 8 : Υπάρχουν επιπλέον ενδείξεις που επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο ; 
    • Απάντηση : η δικιά μας συμπεριφορά της "ξεπέτας" το επιβεβαιώνει . Συμπεριφερόμαστε λες και είναι κάτι εντελώς ασήμαντο το σκοπιανό και χωρίς πολιτικό κόστος , ενώ όλα δείχνουν πως θα έχει τεράστιο, ... κι αυτό μόνον συγκρινόμενο με κάτι σημαντικό που ακολουθεί βγάζει νόημα 
  • Ερώτηση 9 : Και ο βαθμός επικινδυνότητας; 
    • Απάντηση : Στο κόκκινο ή καλύτερα στο βαθύ κόκκινο . Τίποτα δεν είναι στο χέρι μας . Απλά με την προφορική υπόσχεση ότι θα καλοπληρωθείς στο τέλος δεν μπαίνεις σε κάτι τέτοιο . Αν συμφώνησαν σε κάτι τέτοιο οι δικοί μας .... ο θεός να μας φυλάει .

Υ.Γ 1 Προς ενίσχυση της απάντησης στο ερώτημα 8 είναι και η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν Μπουλούτ: "αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να βάλουν την Ελλάδα να συγκρουστεί με την Τουρκία στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Συρία, να μην έχουν αμφιβολία ότι θα απαντήσουμε", τονίζοντας ότι «η απάντηση της Τουρκίας θα είναι η πιο σκληρή». 

Υ.Γ 2 Επειδή πολλοί βλέπω έχουν σχολιάσει την απουσία της Ρωσίας στο συγκεκριμένο σενάριο , Θέλω να συμπληρώσω τα εξής : Η Ρωσία δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην περιοχή και μάλιστα σε μια υπόθεση που μοιάζει ενδονατοϊκή . Αλλά δεν θα εμπόδιζε σε καμιά περίπτωση οποιοδήποτε σχέδιο αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ μιας και αυτό είναι ένα τεράστιο δώρο γι αυτήν ... για προφανέστατους λόγους . Επομένως δεν θα το εμποδίσει .

Υ.Γ 3 Επίσης δεν έγινε κατανοητό νομίζω ότι το παραπάνω σενάριο τελειώνει με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από την μεριά μας στα 12 μίλια . Το τι θα γίνει μετά οι ποιες δυνατότητες ανοίγονται από κει και πέρα είναι μια άλλη ξεχωριστή μελέτη  :)

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Για να μην λένε ότι δεν παράγουμε τίποτα - Αυτή είναι η λίστα και ο χάρτης με το τι παράγει η Ελλάδα!


ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΝΑ ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΛΟΜΩΣΑΝ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ !!!

Το ακόλουθο ζήτημα έχει εξεταστεί επανειλημμένα, είναι, ωστόσο, χρήσιμο να επαναλάβουμε εν τάχει κάποια βασικά σημεία:

1) Μαγνήσιο:

Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.

2) Αλουμίνιο:

Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, για χιλιάδες εφαρμογές.

3) Βωξίτης:

Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και άλλων.

4) Σμηκτίτες:

Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά κ.α.

5) Νικέλιο:

H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφος της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.

6) Λάδι:

Είμαστε η 3η στην παγκόσμια παραγωγή ελιάς και λαδιού. Αυτο μας έδωσε ο Θεούλης…..εμείς όμως αγοράζουμε σπορέλαια, σησαμέλαια, βούτυρα-ζωικά και συνθετικά, λάδι κοκοφοίνικα και άλλες μαλ…ίες και μετα να η χοληστερίνη στα 800 και τα εμφράγματα σερί…. Έχουμε το 15% της παγκόσμιας παραγωγής (ελιάς-λαδιού).

7) Είμαστε 3η χώρα σε παραγωγή κρόκου.

(saffron) Κοζάνης αλλά εμείς ούτε που το ξέρουμε…. Βάζουμε στα φαγητά μας… κέτσαπ και αμφίβολης προέλευσης σως….

11) Είμαστε 5η χώρα σε εξαγωγές σπαραγγιών… ( δοκιμάστε τα βραστά ή ομελέτα)

9) Είμαστε 7η χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές βαμβακιού (τo 2004 ήμασταν 4η)

10) Είμαστε 11η σε παραγωγή βαμβακιού

11) Ακόμη: 14η σε αφίξεις τουριστών. (18,2 εκ)

12) Είμαστε 16η σε εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων…

και Φυσικά είμαστε το νούμερο 1 της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας

Εδώ και πολλούς μήνες ευρύτατα τμήματα του πολιτικού συστήματος, δυστυχώς και δυνάμεις της Αριστεράς, διακινούν ή αναπαράγουν απίστευτα σενάρια τρομολαγνείας γύρω από τις δήθεν καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ! Τα σενάρια αυτά, φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο ακόμα και για σκηνές πείνας και «ανθρωποφαγίας», εξαιτίας της έλλειψης αυτάρκειας σε βασικά αγροτικά προϊόντα.

Όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), Τζανέτο Καραμίχα, «ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε», καθώς η αυτάρκεια της χώρας σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα φτάνει το…. 94%!

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον κ. Καραμίχα στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν ο δυναμισμός και οι δυνατότητες της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Μιας αγροτικής οικονομίας, που συνεχίζει να «υπάρχει» παρά τη συνεχή χτυπήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και των στρεβλών, πολλές φορές, επιδοτήσεων.

Τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με την αγροτική αυτάρκεια Βάσει της σχετικής μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών, διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010.

Μάλιστα, από τότε η αγροτική παραγωγή έχει αυξηθεί οριακά κατά 2% (βλέπε παρακάτω)!
Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%.

Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%).

Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30% και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, που κυμαίνεται στο 80%.

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα.

Εξελίξεις στην αγροτική οικονομία Σημαντική πτώση της αξίας της παραγωγής του γεωργικού τομέα της Ελλάδος καταγράφεται στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, ιδιαίτερα έντονη κατά το 2006 – με κάμψη μεγαλύτερη του 14%, αλλά και κατά τη διετία 2008-2009, με πτώση άνω του 4%. Τη διετία 2010-2011 εκτιμάται ότι υπήρξε οριακή αύξηση, όχι πάνω από 2%.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η πτώση της αξίας της φυτικής παραγωγής στο διάστημα 2005-2011, που συνδέεται κυρίως με την κάμψη των τιμών παραγωγού. Βάσει εκτιμήσεων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η αξία της φυτικής παραγωγής σε βασικές τιμές, περιορίστηκε σε 6,89 δισ. ευρώ το 2011 από 8,24 δισ. ευρώ το 2006 (-16%).

Αναφορικά με την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά μόλις το 1,7% του συνόλου των δανείων. Τον Οκτώβριο του 2011, το υπόλοιπο των δανείων που προορίζονται για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανερχόταν σε 2,018 δισ. ευρώ, ενώ από το 2009, από την έναρξη της ύφεσης στην οικονομία μέχρι και πρόσφατα, ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων (2009: 3,962 δισ., Οκτώβριος 2011: 2,018 δισ. Euro) καταγράφει πτώση της τάξεως του 49% και πλέον.

Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους είναι μηδενική. Εξέλιξη αγροτικού εισοδήματος Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας από το 2008 και με μια εξαίρεση το 2009, οπότε και καταγράφηκε μικρή άνοδος 2,1%, το 2010 διολίσθησε κατά 9,3% και το 2011 κατά 5,3%.

Στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, όπως εκτιμάται από τη Eurostat, μειώθηκε κατά 22,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 19% και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου.

Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, με το μέσο γενικό δείκτη εισροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, να καταγράφει νέα σημαντική αύξηση, της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, προερχόμενη κυρίως από τη σημαντική αύξηση στους δείκτες της ενέργειας (17,1%), των ζωοτροφών (11,9%) και των λιπασμάτων (10,7%).
Η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της δαπάνης για ενέργεια, που αντιπροσωπεύει το 25% και πλέον του συνολικού κόστους των εισροών στον αγροτικό τομέα, συνδέεται και με τη σημαντική αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 6% το 2011, ενώ και νέα αύξηση, κατά 9%, επιβλήθηκε το 2012.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική κάμψη καταγράφεται στο πρώτο 10μηνο του 2011 στις τιμές παραγωγού, ιδιαίτερα έντονη στα κηπευτικά – με μεγάλη μείωση του δείκτη εκροών τον Οκτώβριο του 2011 στη νωπή τομάτα (-33,9%) και σε ορισμένα άλλα είδη, με συνέπεια την πτώση του γενικού δείκτη εκροών κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Είμαστε η 1η χώρα του κόσμου με 350.000 τόνους κομπόστα ροδάκινο (από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας) με δεύτερους τους Ισπανούς με 250.000 τόνους.

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

O «πύρινος» λόγος του Τσάπλιν, που είναι και σήμερα επίκαιρος.

Στο όνομα της Δημοκρατίας και στη δύναμη των απλών ανθρώπων, καταδίκασε όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και εμμέσως έδωσε τη δική του απάντηση στη ναζιστική Γερμανία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Λυπάμαι, αλλά δεν θέλω να γίνω αυτοκράτορας. Δεν είναι δική μου υπόθεση. Δεν θέλω ούτε να βασιλέψω, ούτε να κατακτήσω κανέναν. Θα ήθελα να βοηθήσω όλο τον κόσμο, αν μπορούσα. […]. Η πλεονεξία δηλητηρίασε τις ψυχές των ανθρώπων, ανύψωσε τους φραγμούς του μίσους, μας καταδίκασε στη δυστυχία και στη σφαγή. […] Σκεφτόμαστε πολύ και αισθανόμαστε ελάχιστα. Περισσότερο κι από τις μηχανές, χρειαζόμαστε την ανθρωπιά. Πιο πολύ από την επιδεξιότητα, χρειαζόμαστε την καλοσύνη και την ευγένεια. […] Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει και οι δικτάτορες πεθαίνουν! Και η δύναμη που αφαίρεσαν από το λαό θα επιστρέψει σε αυτόν ξανά. […] Μην υπακούτε στους αγροίκους, που σας περιφρονούν και σας σκλαβώνουν, που σας δυναστεύουν τις ζωές. Ανθρώπους που σας λένε τι να κάνετε, τι να σκεφτείτε και τι να νιώσετε! Που σας μεταμορφώνουν σε κοπάδι, σε κρέας για τα κανόνια. Μην υποχωρείτε μπροστά σε αυτά τα εκφυλισμένα όντα, στους εγκέφαλους και τις καρδιές των μηχανών! Δεν είστε ούτε μηχανές, ούτε κοπάδι, είστε άνθρωποι! Φέρετε την αγάπη της ανθρωπότητας μέσα στις καρδιές σας, δεν μισείτε! Μόνο όσοι στερήθηκαν την αγάπη μισούν! Ας αγωνιστούμε για ένα κόσμο δικαίου, όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα φέρουν ευτυχία σε όλους! Στρατιώτες! Στο όνομα της δημοκρατίας, ας ενωθούμε!»....
**********************************************************
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας εβραίος κουρέας τραυματίστηκε στη μάχη και έμεινε αρκετό καιρό σε ένα νοσοκομείο βετεράνων. Όταν επέστρεψε στην πόλη και το μαγαζί του, συνειδητοποίησε ότι το φανταστικό κράτος της Τομανίας είχε μετατραπεί σε ένα ολοκληρωτικό και αντισημιτικό έθνος, με αρχηγό τον Αντενόιντ Χίνκελ. Στη διάρκεια μια επίθεσης στο κουρείο του, ο μπαρμπέρης συνάντησε την όμορφη Χάνα και χωρίς να το καταλάβει έγινε ο ηγέτης της αντίστασης που αναπτυσσόταν στην περιοχή. Εξαιτίας όμως της εξαιρετικής ομοιότητας του κουρέα με τον Χίνκελ, οι δυνάμεις της Τομανίας τον μπέρδεψαν για τον δικτάτορα. Ο κουρέας πρέπει λοιπόν να απονείμει δικαιοσύνη, αλλά και να κατακτήσει τη γειτονική χώρα Ότσερλιχ για να γίνει Παγκόσμιος Αυτοκράτορας.
Ο κουρέας συναντά την όμορφη Χάνα και γίνεται ηγέτης της αντίστασης στην περιοχή του απέναντι στις ολοκληρωτικές αρχές της φανταστικής Τομανίας

«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»
Το κλασικό, πλέον, έργο του Τσάρλι Τσάπλιν αποτέλεσε μια καυστική πολιτική σάτιρα για το ναζιστικό καθεστώς του Αδόφλου Χίτλερ, όσο και για τον φασισμό του Μπενίτο Μουσολίνι. Η ιδέα της ταινίας ήρθε όταν ένας φίλος του Τσάπλιν του είπε περιπαικτικά ότι η εμφάνισή του παρέπεμπε σε αυτή του Φύρερ. Υπήρξε η πρώτη ομιλούσα ταινία του «Σαρλό» και η παραγωγή της ξεκίνησε το 1937, όταν το ναζιστικό όραμα του Χίτλερ δεν είχε γιγαντωθεί ακόμη και πολλοί πίστευαν ότι δεν αποτελούσε απειλή για την ανθρωπότητα. Τα πράγματα άλλαξαν όμως τα επόμενα δύο χρόνια, όταν έγιναν και τα γυρίσματα της ταινίας. Ο Τσάπλιν είχε παρακολουθήσει την ταινία της Λένι Ρίφενσταλ, «Ο θρίαμβος της Θέλησης», κορυφαίο έργο της ναζιστικής προπαγάνδας όταν η Γερμανία είχε εισβάλλει στη Γαλλία. Τα δύο αυτά γεγονότα επηρέασαν τον Τσάπλιν να αλλάξει το τέλος της ταινίας με τον αξέχαστο μονόλογο και την κατακραυγή στα ολοκληρωτικά καθεστώτα με όπλο τη σάτυρα. Η πρώτη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1940 και προτάθηκε για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Α΄Ανδρικού Ρόλου. Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και ο Φράνκο απαγόρευσαν την προβολή της ταινίας στις χώρες τους, αλλά και στα κατεχόμενα κράτη. Ωστόσο, ο Φύρερ, παράγγειλε κρυφά ένα αντίγραφο της ταινίας από την Πορτογαλία. Αργότερα ο Τσάπλιν στην «Αυτοβιογραφία» του είχε δηλώσει πως «θα έδινα τα πάντα για να μάθω τι σκέφτηκε για την ταινία […] Βέβαια, αν γνώριζα την πραγματική θηριωδία των Γερμανών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ίσως να μην έκανα ποτέ τον «Μεγάλο Δικτάτορα», δεν θα έσπαγα ποτέ πλάκα με την ανθρωποκτόνο παραφροσύνη των Ναζί».

Η υδρόγειος- μπαλόνι και ο επίκαιρος μονόλογος
Ο «Μεγάλος Δικτάτωρ» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Τσάπλιν. Η ταινία έχει συμπεριληφθεί στην Αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Η σκηνή που ο κουρέας/αυτοκράτορας της Τομανίας παίζει με μια υδρόγειο σφαίρα είναι πανέμορφη και ταυτόχρονα τραγική. Ο Τσάπλιν κινείται μαζί με τη σφαίρα με μια εξαιρετική αρμονία. Με κινήσεις που θυμίζουν μπαλέτο, διασκεδάζει με το μεγάλο μπαλόνι. Το μήνυμα είναι σαφές. Όπως παίζει με το μπαλόνι για ευχαρίστηση, έτσι διασκεδάζει με όλο τον πλανήτη που πληρώνει το κόστος της μεγαλομανίας. Το μπαλόνι που σκάει και καταστρέφεται είναι ο κόσμος του Δικτάτορα…...

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=IJOuoyoMhj8

Αυτό, που έμεινε χαραγμένο, ωστόσο, ήταν ο «πύρινος» λόγος του Τσάπλιν, που είναι και σήμερα επίκαιρος. Στο όνομα της Δημοκρατίας και στη δύναμη των απλών ανθρώπων, καταδίκασε όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και εμμέσως έδωσε τη δική του απάντηση στη ναζιστική Γερμανία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Λυπάμαι, αλλά δεν θέλω να γίνω αυτοκράτορας. Δεν είναι δική μου υπόθεση. Δεν θέλω ούτε να βασιλέψω, ούτε να κατακτήσω κανέναν. Θα ήθελα να βοηθήσω όλο τον κόσμο, αν μπορούσα. […]. Η πλεονεξία δηλητηρίασε τις ψυχές των ανθρώπων, ανύψωσε τους φραγμούς του μίσους, μας καταδίκασε στη δυστυχία και στη σφαγή. […] Σκεφτόμαστε πολύ και αισθανόμαστε ελάχιστα. Περισσότερο κι από τις μηχανές, χρειαζόμαστε την ανθρωπιά. Πιο πολύ από την επιδεξιότητα, χρειαζόμαστε την καλοσύνη και την ευγένεια. […] Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει και οι δικτάτορες πεθαίνουν! Και η δύναμη που αφαίρεσαν από το λαό θα επιστρέψει σε αυτόν ξανά. […] Μην υπακούτε στους αγροίκους, που σας περιφρονούν και σας σκλαβώνουν, που σας δυναστεύουν τις ζωές. Ανθρώπους που σας λένε τι να κάνετε, τι να σκεφτείτε και τι να νιώσετε! Που σας μεταμορφώνουν σε κοπάδι, σε κρέας για τα κανόνια. Μην υποχωρείτε μπροστά σε αυτά τα εκφυλισμένα όντα, στους εγκέφαλους και τις καρδιές των μηχανών! Δεν είστε ούτε μηχανές, ούτε κοπάδι, είστε άνθρωποι! Φέρετε την αγάπη της ανθρωπότητας μέσα στις καρδιές σας, δεν μισείτε! Μόνο όσοι στερήθηκαν την αγάπη μισούν! Ας αγωνιστούμε για ένα κόσμο δικαίου, όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα φέρουν ευτυχία σε όλους! Στρατιώτες! Στο όνομα της δημοκρατίας, ας ενωθούμε!»....

Ολόκληρος ο μονόλογος του «Μεγάλου Δικτάτορα»:...

https://www.youtube.com/watch?v=1PuP5NdZ0Dk

Ο Τσάπλιν στη «Μαύρη Λίστα» των καλλιτεχνών Ο Τσάρλι Τσάπλιν υπήρξε ένας ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης. Ήδη από την ταινία «Μοντέρνοι Καιροί», έκανε λόγο για την ανθρώπινη φτώχεια και εξαθλίωση. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και του επακόλουθου Ψυχρού Πολέμου, ο Τσάπλιν υιοθέτησε μια φιλοσοβιετική πολιτική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι στη «μαύρη λίστα» των ανθρώπων της Τέχνης με αριστερές ιδεολογίες. Παρά την τρομερή επιτυχία του Τσάπλιν στο Χόλιγουντ, ο «Σαρλό», κατέφυγε στην Ευρώπη για να αποφύγει τις διώξεις του Μακαρθισμού και του FBI. Ταυτόχρονα, μερίδα του Τύπου συκοφαντούσε την προσωπική του ζωή κάνοντας λόγο για νόθα παιδιά, φοροδιαφυγή και τις «περίεργες» ορέξεις του με τις κατά πολλά χρόνια νεότερες συζύγους του. Ο Τσάπλιν, μέχρι το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του και συνέχισε να γυρίζει ταινίες με έντονο κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο, ενώ στάθηκε στο πλευρό κομμουνιστών καλλιτεχνών. Έζησε στην Ελβετία και ταξίδεψε στη Αμερική μόνο μία φορά, το 1972, για να παραλάβει τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική συνεισφορά του στον κόσμο του κινηματογράφου....