Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΒΡΗΚΑΝ ΤΗN ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥΣ


Τη περασμένη Πέμπτη, στις 3 τα ξημερώματα, μουσουλμάνος κάτοικος του πομακικού χωριού Μεγάλο Δέρειο του Έβρου, αφού προπηλάκισε και απείλησε την δασκάλα και υποδιευθύντρια του σχολείου του χωριού, κ. Χαρά Νικοπούλου, την χτύπησε προκαλώντας της κάταγμα στο χέρι. Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της απασχολεί την επικαιρότητα .. όσο φυσικά η «πολιτική ορθότητα» το επιτρέπει.

Η Χαρά Νικοπούλου, κόρη του Προέδρου του Αρείου Πάγου, αντί να ξημεροβραδιάζεται έξω από Υπουργεία και γραφεία βουλευτών ή και να χρησιμοποιήσει ως "βύσμα" τον μπαμπά της για μία θέση στο σχολείο κάποιας πόλης, επέλεξε να ασκήσει το επάγγελμα της δασκάλας στο Μεγάλο Δέρειο, ένα ορεινό Πομακοχώρι στο Βόρειο Έβρο. Πήρε μάλιστα και τον άνδρα της μαζί και εγκαταστάθηκαν στο χωριό, μεταφέροντας εκεί και τα εκλογικά τους δικαιώματα, ώστε να βρίσκεται κοντά στο μαθητικό της ποίμνιο απερίσπαστα για όλον τον χρόνο. «Και εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε δημότες του Δήμου Ορφέα. Θέλουμε να κάνουμε πράξη την ιδέα της αποκέντρωσης, μας αρέσει η φύση και γι' αυτό ανεβήκαμε στο χωριό πριν από 3,5 χρόνια...», εξομολογείται στην θρακιώτικη εφημερίδα «Χρόνος» και την αρχισυντάκτριά της, κ. Μελαχρινή Μαρτίδου. Η αφοσίωσή της στην δουλειά της, «δίνει την ψυχή της για τα παιδιά, για τους μαθητές και για το χωριό και είναι χειμώνα και καλοκαίρι στο χωριό για να προσφέρω το έργο μου...» όπως λέει, ενόχλησε ιδιαιτέρως τον κύκλο επιρροής του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, ο οποίος εκτείνεται μέχρι και την μεθόριο του Έβρου, περιοχής που μέχρι πριν κάποια χρόνια παρέμενε ανέγγιχτη από τέτοιες δραστηριότητες.

Έτσι, στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, η Χαρά Νικοπούλου έβρισκε για τρίτη ήδη φορά μπροστά στην πόρτα της απειλητικό σημείωμα για την ζωή της, χωρίς αυτό όμως να την πτοήσει.
Ως αιτία κρίνεται το γεγονός ότι η δασκάλα, πέραν της διδακτικής της δραστηριότητος στο σχολείο, όπου παρότρυνε παρέδιδε δωρεάν μαθήματα ελληνικής στα παιδιά των Πομάκων, έκανε σεμινάρια στις μητέρες τους, ενώ δημιούργησε και χορωδία κάνοντας ότι δεν έκαναν τόσοι δάσκαλοι επί χρόνια σε μουσουλμάνους μαθητές. Κι όλα αυτά σ’ ένα χωριό, στο οποίο ζουν μόνον 7 χριστιανοί ανάμεσα σε εκατοντάδες μουσουλμάνους.
Οι λιγοστοί υπηρέτες των σχεδίων της Άγκυρας, δεν αρκέστηκαν φυσικά μόνον στις απειλές. Θορυβημένοι από την απήχηση και την δημοφιλία της οποίας η κ. Νικοπούλου έχαιρε στο χωριό, άρχισαν να στέλνουν υπομνήματα στον προϊστάμενο μειονοτικής εκπαίδευσης ότι ξεφεύγει από τα καθήκοντά της, ενώ ξεκίνησαν ένα μπαράζ συκοφαντιών εις βάρος της, χωρίς, ωστόσο, κάποιο αποτέλεσμα. Προς τιμήν του, ο προϊστάμενος μειονοτικής εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Τζιώτζος είχε εκφράσει εξ αρχής την υποστήριξή του στη δασκάλα.
«Αυτό το χωριό αγαπά μόνο τους Τούρκους που για αιώνες μένουν σ' αυτό», έγραφαν στα εμετικά άρθρα τους οι πρακτορίσκοι, ανέφερε σε άρθρο του ο εκδότης του περιοδικού «Ενδοχώρα», κ. Γιάννης Κουριαννίδης.

Ωστόσο, ελάχιστοι είναι οι γονείς που ενδίδουν στις πιέσεις και συνυπογράφουν στην σχετική συλλογή υπογραφών για την απομάκρυνση της δασκάλας από το χωριό, αφού, όπως λένε οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας..
Το αίτημά της απομακρύνσεως της Χαράς Νικοπούλου είχαν αναλάβει να προωθήσουν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Ξάνθης και της Ροδόπης, Τσετίν Μαντατζή και Αχμέτ Χατζή Οσμάν, ο ιεροκήρυκας και πρώην πρωτοπαλίκαρο του Σαδίκ, ύστερα από παρότρυνση του ιμάμη της περιοχής, ο οποίος είναι και πρόεδρος της σχολικής εφορείας. Υπέρ της απομάκρυνσης της υποδιευθύντριας τάχθηκε και ο μειονοτικός διευθυντής του σχολείου και οι ελάχιστοι γονείς που υπέγραψαν σχετικό υπόμνημα.

Μάρτυρας υπερασπίσεως ο δήμαρχος. Θλιβερή φιγούρα, πέραν των συνοδοιπόρων του τουρκικού προξενείου, ο δήμαρχος Ορφέως, του δήμου στον οποίο υπάγεται το Μεγάλο Δέρειο, Ευάγγελος Πούλιος, ο οποίος, αφού πρώτα είχε εξαντλήσει κάθε πίεση για να πείσει την κ. Νικοπούλου να αποσύρει την μήνυση... την απείλησε εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα καταθέσει και ο συλληφθείς μήνυση, ώστε να οδηγηθεί κι αυτή στο αυτόφωρο, ενεφανίσθη ως αυτόκλητος μάρτυρας υπερασπίσεως του συλληφθέντος μουσουλμάνου.
Εν τέλει, σε πείσμα των υπερασπιστών του, Τούρκων και «Ελλήνων», ο δράστης καταδικάστηκε την περασμένη Δευτέρα από το μονομελές πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης σε φυλάκιση δέκα μηνών. Η ποινή του είναι εξαγοράσιμη.

Σιγή ιχθύος από το δημοσιογραφικό κατεστημένο της ντροπής. Πέραν από την αδυναμία ηθελημένη ή όχι ποσώς μας ενδιαφέρει... αδυναμία του ελληνικού κράτους να προστατέψει την εκπαιδευτική λειτουργό από την τρομοκρατία του τουρκικού προξενείου και των πρακτόρων του, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η σχεδόν καθολική συγκάλυψη της ανήκουστης αυτής καταστάσεως από τα κατεστημένα ΜΜΕ, πλην της εφημερίδος «Μακεδονία». Οπουδήποτε κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε την παραμικρή αναφορά, τόσο στο πρόσφατο περιστατικό όσο και σε όλα όσα έχουν διαμειφθεί στην ακριτική περιοχή τον τελευταίο χρόνο.

Κι όλα αυτά, την ώρα που Τούρκοι αξιωματούχοι αλωνίζουν στην Θράκη αποκαλώντας την μουσουλμανική μειονότητα τουρκική. Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι σαν την Χαρά Νικοπούλου δεν θα πτοηθούν από την μοναξιά, στην οποία τους έχει εγκαταλείψει το κράτος του κουμπάρου κ. Καραμανλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: